Harvey Karp The Happiest Baby

dr Harvey Karp

The Happiest Baby

The Happiest Baby methode helpt je in 5  stappen, de zogenaamde 5 S-en van dr. Harvey Karp, om de van nature aanwezige kalmeringsreflex bij je baby “aan te zetten”:

  1. Swaddling | Inbakeren is de basis van troost en kalmering, het doet je baby herinneren aan de laatste periode in de baarmoeder, lekker stevig en ondersteund aan alle kanten.
  2. Side/stomach | Zij/buikligging-Een baby’s “feel good” houding bij de ouder op de arm of op schoot (alleen als de baby NIET slaapt, leg een baby altijd te slapen op zijn rug).
  3. Sushing | Sussen: imitatie van het geluid van de bloedstroom in de baarmoeder, wordt herkend als “veilig”
  4. Swinging | Wiegen/wiebelen: het zachtjes wiebelen/wiegen van je baby’s hoofdje. Hiermee wordt feitelijk het gewiebel in de baarmoeder nagebootst
  5. Sucking | Zuigen/sabbelen: op een speen of je pink om aan de zuigbehoefte van je baby tegemoet te komen

Huilbaby

De 5 S-en van dr. Karp helpen je wanneer je een huilbaby hebt maar zijn ook te gebruiken door iedere ouder om troost te bieden aan je kindje.  Het is met nadruk niet bedoelt als “uitknop” maar heeft als doel rust en ruimte te maken voor positief contact tussen jou en je kindje.

Het hebben van een baby die veel huilt kan tot veel stress leiden, slapeloze nachten, uitgeputte ouders. Het hebben van uitgeputte ouders met veel stress levert onrust en stress bij je baby. Voor je het weet zit je in een negatieve spiraal met alle mogelijke ernstige gevolgen van dien. Om deze spiraal te doorbreken kun je de 5 S-en van Karp gebruikten om je kind de troost en veiligheid te bieden die het blijkbaar nog zo nodig heeft.

The Happiest BabyJuist als je je kindje goed kan troosten, dus goed aan kan sluiten bij zijn of haar behoeften, pas dan kun je weer positief contact maken met je baby.

De 5 S-en van dr Karp bieden je dus de ruimte om veel positief contact met je baby te hebben. Je baby zal hierop ook positief reageren, er wordt immers aan al zijn/haar basisbehoeften voldaan. Door deze positieve wederzijdse ervaring verloopt de hechting tussen ouder en kind beter en hiermee wordt een stevige basis gelegd voor een positieve opvoeding van je kind. Daarnaast krijg je als ouder meer zelfvertrouwen in de verzorging en opvoeding van je kind, de fundering  voor een goede  toekomst voor je kind. Immers, hoe meer zelfvertrouwen jij als ouder in je eigen ouderrol hebt hoe beter de opvoeding verloopt en hoe flexibeler je met tegenslagen om kunt gaan.

Het gebruiken van de 5 S-en is dus in alle gevallen een win-win situatie. Dat gun je toch iedere ouder en baby.

Baby’s die getroost worden door midel van de 5 S-en van Karp slapen aanzienlijk beter en langer. Dit is goed voor de ontwikkeling van je baby en voor jou als ouder! Hoe beter jij uitgerust bent hoe beter je er voor je kind kunt zijn.

De 5 S-en van Karp zijn uiterst effectief: het werkt meteen, zo laat onze – en die van The Happiest Baby coaches wereldwijd – ervaring met vele baby’ s zien.

Wil jij ook weten en leren hoe je de 5 S-en van Karp goed en veilig kunt toepassen? Volg dan een workshop of vraag om individueel consult aan een van de officiële The Happiest Baby docenten bij jou in de buurt. Op de website van The Happiest Baby kun je zien waar die gevestigd zijn.

Ga in geen geval niet zelf experimenteren met The Happiest Baby methode. Op internet kun je  veel filmpjes vinden waarin de 5 magische stappen dikwijls niet goed worden voorgedaan. Mocht je dit nadoen, dan kan dat juist leiden tot onveilige situaties. Leer dus onder deskundige begeleiding hoe je de 5 S-en van Karp veilig en effectief kunt toepassen.

Het Jonge Kind Centrum bied The Happiest Baby workshops aan in de vorm van:

  • individueel consult thuis
  • in groepsverband voor ouderparen
  • als onderdeel van een zwangerschapscursus

Kijk op de agenda voor een workshop bij jou in de buurt.

 

 

Logo The Happiest Baby

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.