Van cupjes naar munten

Soms zie je iets wat zo simpel en zo gemakkelijk te maken is! Ik vind dit dus een prachtig voorbeeld van de ultieme ‘Loose Parts’. De vorm en het materiaal daagt uit tot allerlei vormen van spel. Zijn het stenen om een spel mee te spelen? Of zijn het munten om mee te betalen? Kun je er een toren mee bouwen? Kun je er buiten mee gaan spelen of kun je er hele mooie kunstwerken van maken? De kinderen bepalen het! Ben je benieuwd naar de theorie achter de Loose Parts en ben je benieuwd naar hoe je ze kan inzetten in de praktijk? Kijk dan eens naar de volgende link. Ik bied ook workshops op locatie aan.

Ik heb de mazzel dat mijn buurvrouw drie kleine kinderen heeft en door de slapeloze nachten heel wat koffie drinkt van het merk dat deze cupjes gebruikt. Die zak is zo volgespaard 😉 Gelukkig heeft ze lekker veel verschillende smaken en dus ook heel veel verschillende kleuren cupjes, wel zo leuk J

Voordat je begint zul je een vies klusje moeten klaren. De cupjes zitten namelijk nog vol met koffieprut. Druk het filter stuk of maak het stuk met een mesje. Het gemakkelijkste is het om de cupjes leeg te scheppen met een klein lepeltje en in een bakje met water verder schoon te maken. Spoel hierna de cupjes nog een keer goed schoon, desnoods met een beetje afwasmiddel. Onder in de cupjes zit nog een klein papieren filtertje. Deze verwijder je door de cupjes goed te laten drogen. Dan kun je ze er gemakkelijk uit trekken. Verwijder daarna de restjes van het filter van de bovenkant, zodat alleen het cupje overblijft.

Nu komt het leukste! En dit kun je ook heel goed met de kinderen samen doen. Pak een hamer en sla hiermee de cupjes met een aantal rustige tikken helemaal plat.

En dat is het! Maak zoveel je wilt. Je hebt er geen bergen van nodig voor leuk spel. Speel er eens mee en kijk eens naar het spel van de kinderen. Minder materiaal lokt vaak ander spel uit dan veel materiaal. Heel veel plezier!

Anneke Wijngaarden

1 2 3 4 5 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Anneke Wijngaarden is trainer bij het Jonge Kind Centrum, zij verzorgt (onder andere) superleuke workshops rondom het thema “Loose Parts” voor professionals en ouders.

Anneke 002

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.