img 6063

Ouders en hun baby

Ouderbetrokkenheid

Hoe geef je daar nu vorm aan… ‘ouderbetrokkenheid’ in je kinderopvangorganisatie? Het belangrijkste is dat je bedenkt Angela KlaassenWAT je doel is. Ben je op zoek naar ouders die mee willen helpen op knutselavonden, die mee willen op uitstapjes of om je oudercommissie te vullen?

Het Jonge Kind Centrum gelooft heilig in ouderbetrokkenheid als middel om de meest optimale leeromgeving voor kinderen te creëren. Ouders hebben de meeste invloed als het gaat om het jonge kind (tot 7 jaar oud). Juist daar is DE plek om vanuit de kinderopvang samen met ouders te werken aan de ontwikkeling van het jonge kind. Omdat het belangrijk is EN omdat het leuk is!

We weten allemaal dat kinderen het beste spelenderwijs leren; wist je dat dat voor veel ouders eigenlijk net zo geldt? ‘Samen doen’ maakt dat je het nog een keer wilt doen, het versterkt de hechting tussen jou en je kind. Samen spelen en plezier maken prikkelt om te herhalen…. en laat dat ‘herhalen’ nou eens van essentieel belang zijn voor het leren van jonge kinderen.

DSC 6512Ouder-kind programma’s

Al jaren traint het Jonge Kind Centrum professionals in de kinderopvang en we merkten dat de grootste beïnvloeders van de ontwikkeling van jonge kinderen, de ouders, een grotere rol zouden kunnen en moeten hebben. In 2013 startten we met een baby-ouderprogramma.

We deden dat vanuit een aantal uitgangspunten die belangrijk zijn als het gaat om het jonge kind: samen doen (ouder & kind), stimuleren van de brede ontwikkeling van baby’s en versterken van het sociaal netwerk.

Inmiddels is het baby-ouder programma (Babyclub®), net als de baby’s van toen, doorgegroeid en uitgebreid met de ‘opvolgende’ programma’s voor ouders met hun dreumes (Dreumesfun®) en ouders met hun peuter (Peutersteps®).

Ervaring leert dat ouders het fijn vinden om contact te leggen met andere ouders met kinderen in dezelfde leeftijd. Het uitwisselen van ervaringen, kennis en de op- en uitbouw van een sociaal netwerk neemt daarbij dan ook een belangrijke plaats in. Ouders vinden het leuk om in een groep, samen met andere ouders, nieuwe activiteiten te ontdekken. Deze ideeën nemen ze mee naar huis en daar gaan ze er mee verder. Dikwijls krijgen we daarvan foto’s, filmpjes of een mondelinge of schriftelijke terugkoppeling terug. Ouders ontdekken bovendien waar de interesses van hun kind liggen, en leren daarbij aan te sluiten en op uit te breiden. Door de (mondelinge) ‘hapklare’ ontwikkelingsinformatie die wij bij de activiteiten bieden, wordt de nieuwsgierigheid van ouders geprikkeld en zij vragen geregeld na de bijeenkomsten om meer informatie. Op deze wijze gebruiken we de ‘natuurlijke’ interesse van ouders om kennis over te brengen.

De rol van de begeleiding van deze speelgroepen ligt in handen van iemand met kennis over en gedeelde overtuiging van

DSC 6412de waarde van het programma. Het is iemand met gedegen pedagogische kennis en vaardigheden op het gebied van overbrengen van kennis en kunde vanuit een pedagogische partnerschapsrelatie met ouders.

Wij schrijven niet voor, wij leggen uit en geven aan wat mogelijkheden zijn. Dit vanuit de gedachte dat iedere ouder het beste wil voor zijn/haar kind en met respect voor diens overtuigingen.

Voor ouders betekent het meedoen met de speelgroepen een leuke EN zinvolle vrijetijdsbesteding. Samen plezier maken staat voorop.

Voor de kinderopvang betekent dit dat deze ouders een gedegen gesprekspartner zijn waar het gaat om de ontwikkeling van hun kind. Zij leren spelenderwijs meer over de ontwikkelingsbehoeften van hun kind en kunnen dan ook in gesprek met de kinderopvang beter uit de voeten met de materie. Ervaring leert dat dit voor beiden prettig en waardevol is. Door deze programma’s ontstaan sociale netwerken omdat ouders elkaar in een ontspannen sfeer ontmoeten. Deze ontmoetingen leiden tot speelafspraakjes voor de baby’s en ontwikkelen zich tot vriendschappen tussen ouders.

Logo BabyclubZelf starten met de Babyclub®?

Je kunt nu aan de slag met het ouder-kind programma ‘Babyclub’ van het Jonge Kind Centrum in jouw kinderopvangorganisatie. Het Jonge Kind Centrum ontwikkelde de training ‘Babyclub Excellente Beroepskracht’ die sinds oktober 2017 op de lijst van IKK-proof babytrainingen is opgenomen. Met deze training ben je al een forse stap in de richting van het invoeren van de Babyclub in jouw kinderopvang.

Meer weten? Klik HIER voor meer informatie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.