schermafbeelding 2020 12 28 om 21.22.37

De 4 pedagogische basisdoelen in beeld bij het jonge kind

“Hoe ziet dat er dan uit Marije?”

Het is een veelgestelde vraag in de kinderopvang. En daar waar IK zo’n beetje overal wel een beeld bij heb blijkt dat voor anderen nog niet altijd het geval. Neem bijvoorbeeld de vier pedagogische basisdoelen. Het blijkt voor veel pedagogische beroepskrachten best lastig om abstracte termen om te zetten naar “levend werk”.

Ik ben op zoek gegaan naar plaatjes om wat meer kunnen ‘illustreren’. Ik pretendeer niet volledig te zijn maar gezien de reacties van pedagogische beroepskrachten op deze afbeelding van de vier basisdoelen is het blijkbaar wel iets wat hen aanspreekt, wat hen direct een beeld geeft. Dit beeld hebben ze nodig om die te kunnen leggen ‘op beelden’ die ze zelf tegen komen op de werkvloer. Zodra ze de beelden gaan herkennen in hun eigen werk gaan ineens de basisdoelen nog beter leven. En hoe mooi….. ook nieuwe beelden worden beter herkend en het lukt beter ze te ‘duiden’. En doordat ze beter leren duiden leren ze ook beter HOE ze WAT in kunnen zetten. En je begrijpt het al…. dat komt meteen ten goede van de pedagogische kwaliteit.

Ik prijs me gelukkig dat ik enorm veel beeldmateriaal heb wat ik mag gebruiken. Geen van de beelden die ik heb gebruikt komen echter uit de kinderopvang. Allen komen ze uit de bijeenkomsten van de Babyclub, Dreumesfun en Peutersteps. Ook daar komen de pedagogische basisdoelen namelijk voorbij, zijn ze ‘gewoon’ verwerkt in alle activiteiten en verwerken we die ook in de informatie die we aan ouders geven. In “hapklare brokjes informatie” informeren we over het belang van het ‘ontwikkelen van lichaamsbesef’ tot het ‘uitleggen wat kinderen leren wanneer je ze in de gelegenheid stelt om hun grenzen te verleggen’.

Het is geen rocket science en levert een enorme bijdrage aan een positieve ontwikkeling van ouders in hun opvoedersrol en (daarmee) aan hun kinderen. Hoe comfortabeler ouders zich voelen in die rol, hoe makkelijker de opvoeding verloopt, hoe beter kinderen zich ontwikkelen.

De ontwikkeling van kinderen begint al bij “min 9 maanden”. Met de Babyclub, Dreumesfun en Peutersteps werk je samen aan een mooie basis.

#vroegontwikkeling #vroegstimulering #preventieveopvoedondersteuning #opvoedondersteuning #ouderschap #parenting #doorgaandelijn #ouderbetrokkenheid #jongekind #babyclub #dreumesfiun #peutersteps

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.