Zit je met je baby, dreumes en peuter ook thuis? En vraag jij je af wat je allemaal kunt doen samen met je kind? Wij geven je iedere dag een leuk spelidee. Veel speelplezier!


BALLONNEN

Het zit er op! vanaf morgen kunnen de kinderen weer naar de kinderopvang. Een beetje terug naar “normaal” ook voor ons.

Vandaag een feestelijke afsluiting van onze spelideeen met een spelidee over ballonnen.

PS Ga niet met ballonnen de straat op, tenzij je ze heel goed vastbindt. Het afval van ballonnnen is namelijk nogal belastend voor onze natuur :).

Slagbal(lon)

Ballonnen hebben een magische aantrekkingskracht op jonge kinderen. En daar maken restaurants, winkels en pretparken slim gebruik van. (Grote kans dat je kind meer onder de indruk is van de ballon die hij van de verkoopster kreeg dan van zijn splinternieuwe schoenen die jij net hebt afgerekend. 😉)

Maar thuis kan je ballonnen ook slim gebruiken, bijvoorbeeld met de actieve spelideeën van vandaag en morgen waarmee je kind ook in huis alle energie kwijt kan!

Wat heb je nodig:
– Ballon(nen)
– Touw
– Eventueel iets om de ballon mee te slaan (bijvoorbeeld een opgerolde krant, lege keukenrol, vliegenmepper of pool noodle)
 

  • Tummy time voor de allerjongsten! 

Maak ballonnen (liefst in verschillende kleuren) met touw vast aan een iets hoger voorwerp, bijvoorbeeld de achterkant van een stoel. Laat het stuk touw tussen de ballon en de stoel lang genoeg om de ballonnen te laten bewegen, ze zouden nu nét boven ooghoogte van je baby moeten bungelen. Let wel op dat er geen losse touwslierten binnen handbereik van je baby hangen, zorg dat de stoel niet om kan vallen en laat je baby niet alleen met de ballonnen spelen.

  • Slagbal (geschikt voor alle leeftijden) 

Deze activiteit kan het beste worden gedaan in een open ruimte of in een deurpost zodat je kind de ballon niet tegen meubels of een muur slaat. Maak met touw een ballon vast aan het plafond of het midden van de deurpost en laat de ballon nét boven ooghoogte van je kind aan het touw naar beneden bungelen. Je kunt ook een ander touw tussen twee punten spannen en de ballon daaraan bevestigen, zie de foto hieronder.

Voor baby’s en jonge dreumesen:  

  • Laat je kind de ballon aan het touw onderzoeken, doe eventueel voor hoe je tegen de ballon aan kunt slaan. Wat gebeurt er met de  ballon als je kind tegen de ballon slaat? En als je tegen de ballon aan blaast? 
  • De ballon aan het touw is ook een goede oefening om het heen en weer gooien/rollen onder de knie te krijgen. Lukt het jullie om de ballon naar elkaar heen en weer slaan? 

Voor oudere dreumesen en peuters: 

  • Sla de ballon met jullie handen naar elkaar heen en weer 
  • Kunnen jullie andere manieren bedenken om de ballon te laten bewegen? (laat je kind tegen de ballon aan blazen, met zijn/haar hoofd tegen de ballon aan springen of met een voorwerp tegen de ballon aan slaan) 
  • Hang de ballon ongeveer 30 centimeter hoger op en laat je kind nu met een opgerolde krant/keukenrol/vliegenmepper de ballon slaan 

Ben je bang voor het knappen van de ballon? Tijdens onze lessen gebruiken we ballonnen van een net wat steviger kwaliteit, die zijn wel wat duurder maar gaan echt langer mee, en blazen we ze niet te hard op. Zo is de kans op knappen het kleinst.


Heb jij nog een andere suggesties of tips? En heeft jouw kind zich ook heel erg vermaakt met de ballonnen?  Deel gerust een reactie hieronder. Reageer op onze post op Facebook of Instagram en plaats daar vooral ook foto’s en filmpjes van de activiteit bij jou thuis :). Laten we elkaar inspireren en samen plezier maken!

LET OP! Misschien heel logisch, maar toch belangrijk om nog even te melden: Onze speltips zijn bedoeld om ouders te inspireren. De tips zijn erop gericht dat ouders altijd SAMEN met hun kind spelen. Laat je kind nooit alleen en houdt altijd toezicht als het kind bezig is met de activiteit en/of materialen. Zorg voor een veilige omgeving, waarin je kleintje naar hartenlust kan ontdekken. Test van tevoren of de materialen die je wilt gebruiken voor een activiteit of deze sterk en veilig genoeg zijn. Stichting Jonge Kind Centrum is niet aansprakelijk voor eventueel ontstane (fysieke- en materiele) schade na gebruik van het aanbevolen materiaal en/of de tips.