Zit je met je baby, dreumes en peuter ook thuis? En vraag jij je af wat je allemaal kunt doen samen met je kind? Wij geven je iedere dag een leuk spelidee. Veel speelplezier!


KLITTENBAND: blijft het plakken of zal het zakken 

Van computerkabels tot vliegtuigstoelen en van luiertas tot slabbetje: klittenband kom je overal tegen en gebruiken we bijna dagelijks. Een van de grootste voordelen is natuurlijk hoe snel je iets met klittenband kunt vastmaken of openen (klittenbandschoenen zijn niet voor niets zo geliefd door kleuterjuffen terwijl twintig paar veterschoenen de grootste nachtmerrie zijn).
Maar hoe werkt klittenband nou eigenlijk en wat kan je er allemaal mee vastplakken?

Het enige wat je voor deze activiteit nodig hebt is klittenband en eventueel een stuk karton! 

 • Haal de naaidoos van zolder en kijk of je toevallig lange stroken klittenband hebt liggen 
 • Zoek in je rommellaadje naar die zelfklevende klittenbandrondjes of klittenbandvierkantjes (bevestig kleine losse klittenbandstukjes altijd aan inslikveilige ondergronden wanneer je baby of dreumes veel in zijn/haar mond steekt, zie foto’s en instructies hieronder) 
 • Of gebruik spullen waar klittenband in is verwerkt, zoals kniebeschermers van rolschaatsen  

In essentie is een stuk klittenband op zichzelf al genoeg voor de activiteit! In de fotos laten we een makkelijke variant zien om het klittenband op een andere manier aan te bieden of om kleine stukken klittenband veilig zonder inslikkingsgevaar te gebruiken bij baby’s en dreumesen:  

 • Plak kleine stukjes zelfklevend klittenband op een stuk karton, controleer of het klittenband stevig vastzit en gebruik indien nodig extra lijm. 
 • Maak op meerdere plekken sneetjes/inkepingen in het karton zodat je lange stroken klittenband door het karton heen kunt rijgen. 
 • Optioneel: plak een klittenbandhelft op het karton en de andere klittenbandhelft op een voorwerp dat normaal niet zou plakken, zoals een stuk speelgoed of een houten blokVoor baby’s: 
  • Laat je kind aan de twee verschillende helften van het klittenband voelen en benoem alles (zacht, hard, puntig, wit, zwart, glad karton etc). Hoe voelen de helften van het klittenband aan? Kan je zien of je kind de ruwe helft interessanter vindt, of juist de zachte helft?  
  • Plak de helften op elkaar. Kan je kind het klittenband lostrekken? Wat hoor je tijdens het lostrekken? 
  • Kan je kind het klittenband nu ook weer vastmaken? Plak hiervoor eventueel een klittenbandhelft op “inslikveilige” voorwerpen zoals een stuk speelgoed of een haarelastiek en laat je kind de voorwerpen op het karton plakken.  

 • Voor dreumesen: 
  • Laat je dreumes de klittenbandhelften lostrekken. Wat horen jullie?  
  • Hoe voelen de twee klittenbandhelften aan en hoe zien ze eruit? Benoem samen de verschillen in structuur en uiterlijk.  
  • Een harde en een zachte klittenbandhelft plakken heel goed aan elkaar vast. Maar plakt een zachte helft ook op een andere zachte helft? Of een harde helft op een harde helft?  
  • Laat je dreumes de goede helften op elkaar plakken, kan je dreumes op elke zachte helft een harde helft vastplakken?
   Extra uitdaging: Gebruik verschillende vormen en maten klittenband en laat je kind de goede helften op elkaar plakken.  
  • Vormenspel: Plak de ene klittenbandhelft op een stuk karton, en de andere helft op een voorwerp zoals een haarelastiek, speelgoedfiguur of stift. Trek de vorm van het voorwerp op het karton over. Kan je dreumes de voorwerpen op de juiste plek plakken? 

  Voor peuters: 

  • Laat je peuter het klittenband lostrekken. Zijn de twee helften hetzelfde? Hoe voelen de twee klittenbandhelften aan? En hoe zien de helften eruit als je héél dichtbij kijkt? Benoem samen de verschillen in structuur en uiterlijk.  
  • Een harde en een zachte klittenbandhelft plakken heel goed aan elkaar vast. Maar plakt een zachte helft ook op een andere zachte helft? Of een harde helft op een harde helft?  
  • Kan je peuter ontdekken hoe het klittenband aan elkaar vastplakt? Help je peuter op weg en leg uit dat de ene helft lusjes heeft en de andere helft haakjes, kijk samen van dichtbij nog een keer of je de haakjes en lusjes in elkaar ziet haken. 
  • Ga met je peuter op zoek naar andere materialen en voorwerpen die aan de ruwe helft van het klittenband kunnen vastplakken. Probeer bijvoorbeeld watjes, sokken, keukenpapier, handdoeken, schoenveters of je klittenbandschoen (Pas op met kwetsbare materialen zoals wol, kant en panty’s aangezien die iets té goed aan klittenband vastplakken en tijdens het lostrekken kunnen pillen of scheuren). 

Heb jij nog een andere suggesties of tips? En heeft jouw kind zich ook heel erg vermaakt met het klittenband?  Deel gerust een reactie hieronder. Reageer op onze post op Facebook of Instagram en plaats daar vooral ook foto’s en filmpjes van de activiteit bij jou thuis :). Laten we elkaar inspireren en samen plezier maken!

LET OP! Misschien heel logisch, maar toch belangrijk om nog even te melden: Onze speltips zijn bedoeld om ouders te inspireren. De tips zijn erop gericht dat ouders altijd SAMEN met hun kind spelen. Laat je kind nooit alleen en houdt altijd toezicht als het kind bezig is met de activiteit en/of materialen. Zorg voor een veilige omgeving, waarin je kleintje naar hartenlust kan ontdekken. Test van tevoren of de materialen die je wilt gebruiken voor een activiteit of deze sterk en veilig genoeg zijn. Stichting Jonge Kind Centrum is niet aansprakelijk voor eventueel ontstane (fysieke- en materiele) schade na gebruik van het aanbevolen materiaal en/of de tips.