Spelidee 5

Zit je met je baby, dreumes en peuter ook thuis tot 6 april? En vraag jij je af hoe je de die tijd moet doorkomen? Wij helpen je door dagelijks een spelidee of
tip te delen!💜🧡

Na de “zooi” van gisteren gaan we nu een wat schonere activiteit doen 🙂

“EEN KLODDERTJE HIER… EEN KLODDERTJE DAAR…” Kliedervrij kliederen
Sommige kinderen vinden (vinger)verven niet fijn, de verf is koud en glibberig en hun handen zijn ineens ‘vies’ en vol kleur… dat zijn soms net teveel prikkels.
De meeste kinderen vinden verven daarentegen fantastisch. Verven is ontzettend leerzaam en stimulerend voor de fijne motoriek en de cognitieve ontwikkeling van jonge kinderen!
Daarom een kliedervrije verf-tip die geschikt is voor alle kinderen tussen 2 maanden en 4 jaar.

Wat heb je nodig:
– Ziploc bag/hersluitbaar zakje
– Gekleurde verf
– Wit of gekleurd papier, het papier moet een stukje kleiner zijn dan het hersluitbare zakje
– Plakband

1. Voor baby’s en hele jonge dreumesen knijp je wat klodders verf op een stuk papier. Oudere dreumesen en peuters kunnen zelf mooie verfklodders op het papier maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Genoeg klodders? Schuif het papier in het zakje, laat zoveel mogelijk lucht uit het zakje lopen en sluit het zakje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Rol de sluitrandkant een stukje op en plak deze vast met plakband zodat je kind het zakje niet zomaar open kan maken. Let op!! Baby’s en jonge kinderen ontdekken de wereld door alles in hun mond te stoppen. Gebruik daarom stevige hersluitbare zakjes van goede kwaliteit en laat je kind niet alleen met het plastic zakje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3a. Tape de randen van het zakje eventueel vast aan bijvoorbeeld de grond, de tafel, een boek of het raam als je bang bent dat je baby/dreumes het zakje kapot bijt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Klaar om te verven!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Tummy time voor baby’s!
Leg je baby op zijn/haar buik en ontdek samen hoe de verf voelt en wat er gebeurt als je op zo’n verfklodder drukt!
0-6 maanden: Gebruik voor baby’s onder de zes maanden wit papier en één donkere kleur verf met eventueel een tweede lichtere kleur verf. Less is more, vooral harde zwart-wit contrasten zijn aantrekkelijk en helpen je baby om tummy time zo lang mogelijk vol te houden.
6-12 maanden: Tussen zes en twaalf maanden kan je baby steeds meer kleuren onderscheiden en kan je dus meer kleuren toevoegen. Kan je zien welke kleur favoriet is bij je baby?

*Maak van een “nee”-activiteit een “ja”-activiteit
Heb je een kleine Picasso in huis die het allerliefste op de tafel kleurt? Gebruik dan geen papier als ondergrond in de hersluitbare zak, maar laat je dreumes/peuter de klodders verf rechtstreek in de zak doen zodat het straks net lijkt alsof jullie op de tafel verven.
*Experimenteer met de verf

 

Voeg wat ongekookte bonen, linzen of rijst toe aan de verf om je baby of jonge dreumes andere texturen te laten voelen (mits je dat laatste pak rijst toch nog hebt weten te bemachtigen in de lege supermarktschappen)

Met een oudere dreumes of peuter kan je samen in de keuken- en knutselkastjes op zoek gaan naar toevoegingen voor in de verf. Je kunt de verf ook pimpen door glitters, kleine kraaltjes of andere versiersels toe te voegen aan de verf in het zakje. Scheerschuim of schuimende douchegel maakt dikke verf heel luchtig en makkelijk te mengen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb jij nog een andere suggesties of tips? Of heeft jouw kind zich ook heel erg vermaakt tijdens het knoeivrije verven? Deel gerust een reactie hieronder! Laten we elkaar inspireren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.