Zit je met je baby, dreumes en peuter ook thuis? En vraag jij je af wat je allemaal kunt doen samen met je kind? Wij geven je iedere dag een leuk spelidee. Veel speelplezier!


VANGEN, GOOIEN EN ROLLEN

Vangen en gooien, we hebben het allemaal moeten leren, de één is er beter in dan de ander. Bij dit spelidee geven we je wat inspiratie om het vangen en gooien te oefenen met je kind! 

  • Voor baby’s is vangen en gooien echt nog te moeilijk, maar dit neemt niet weg dat ze er niets van kunnen leren. Als ouder kan je bijvoorbeeld een ballon in de lucht gooien en weer opvangen. Zo kan je kind kijken naar hoe jij iets vangt en gooit! Ook leuk om te doen: gooi over met iemand en laat je kindje dit oberveren! Voor baby’s is het al heel fascinerend om iets in de lucht te zien vliegen! 
  • Voor extra veel sensatie kan je voor je kind kiezen om zowel met een zwarte als een witte ballon te vangen en gooien. Dit zijn de kleuren die je kind het best kan onderscheiden, omdat hele jonge kinderen alleen nog maar contrasten kunnen zien! Later ontwikkelen ze pas het vermogen om kleuren te onderscheiden! 
  • Voor dreumesen en peuters kan gooien en vangen ook nog een hele uitdaging zijn. Om te leren gooien kan je bijvoorbeeld allemaal lege flesjes neerzetten als een soort ‘bowlingbaan’. Laat je kind hier vervolgens met een balletje tegenaan gooien.  
  • Het vangen en gooien kunnen we ook oefenen door eerst te beginnen met een ballon of bal naar elkaar over te rollen en vervolgens te pakken wanneer het balletje in jou richting komt rollen. Dit is een goede manier om alvast de beweging van iets vangen en iets gooien te oefenen. We moeten iets loslaten, en vervolgens moeten we het ook weer pakken! 

Heb jij nog een andere suggesties of tips? En heeft jouw kind zich ook heel erg vermaakt met het vangen, gooien en/of rollen?  Deel gerust een reactie hieronder. Reageer op onze post op Facebook of Instagram en plaats daar vooral ook foto’s en filmpjes van de activiteit bij jou thuis :). Laten we elkaar inspireren en samen plezier maken!

LET OP! Misschien heel logisch, maar toch belangrijk om nog even te melden: Onze speltips zijn bedoeld om ouders te inspireren. De tips zijn erop gericht dat ouders altijd SAMEN met hun kind spelen. Laat je kind nooit alleen en houdt altijd toezicht als het kind bezig is met de activiteit en/of materialen. Zorg voor een veilige omgeving, waarin je kleintje naar hartenlust kan ontdekken. Test van tevoren of de materialen die je wilt gebruiken voor een activiteit of deze sterk en veilig genoeg zijn. Stichting Jonge Kind Centrum is niet aansprakelijk voor eventueel ontstane (fysieke- en materiele) schade na gebruik van het aanbevolen materiaal en/of de tips.