Spelen, open spelmateriaal en hoe zet je kinderen aan tot nadenken

Omroep Flevoland:

Met Marije Magito bespreken we vandaag de volgende onderwerpen:

-Spelen en het gebruik van “open spelmateriaal” om de creativiteit te stimuleren
-Hoe zet je kinderen aan het nadenken

Klik op onderstaande afbeelding en luister naar de aflevering.

 

2 antwoorden
 1. Linda De Liège
  Linda De Liège zegt:

  spelen met Maizena en water

  Wat doet het materiaal met mij?
  Het materiaal dat ik had voelde niet hard en niet zacht. Je kon erop tikken en dan bleef het hard, maar tegelijkertijd kon je het ook oppakken en dan werd het weer vloeibaar. Nu kon ik zien en voelen dat het van mijn vingers af stroomde. De maïzena met water vind ik niet zo lekker ruiken. Het spul bleef daadwerkelijk wel echt aan mijn handen plakken. Het droogde er helemaal op en voelde dan een beetje korrelig. Met water kreeg ik het er heel erg makkelijk af.

  Welke gesprekken ontstaan er? (geen test of toets vragen)
  1. Hoe vind jij het voelen? Als eerste was er een gesprek over hoe het voelt. Dat is toch wel hard en zacht te gelijker tijd. Het is stroperig als het je gelukt is om het op te pakken. En het voelt hard als je er probeert je vinger in te stoppen.
  2. Waar ruit het naar? Ik weet nog steeds niet waar het naar ruikt maar ik vind het niet lekker ruiken.
  3. Wat denk jij dat het is? Ik vind het wel heel erg op lijm lijken. Want het plakt zo erg!

  Verrijking met materiaal
  Ik heb papier en stokjes gepakt omdat het heel erg op lijm lijkt. Hiermee hebben we geprobeerd het papier aan elkaar te plakken. Ook hebben we met de stokjes door de maïzena bewogen. Daarbij heb ik uitgelegd dat het roeren heet. Met deze spullen hebben we verschillende dingen aan elkaar geplakt. De stokjes en het papier aan elkaar. Dit hebben we gebruikt als vlaggen.

  Waar kun je nog meer mee verrijken?
  Verf: voor leuke schilderijen en kleuren mengen.
  Kopjes en bakjes: om het over te gieten en te vullen.

  Welke andere open materialen zijn er nog meer?
  Klei, zand, kartonnen doos,

  Koppel materiaal
  Lijm, lint of touw, elastiekjes of plakband

  Wat ga ik hiermee doen op mijn werk?
  Ik heb een verticale BSO groep met veel uiteenlopende leeftijden. Daarom ga ik verschillende materialen om te verrijken in een bak doen voor cluster jong. Dan kunnen ze spullen hieruit pakken en kijken wat ermee gebeurt. Zoals wol, papier, krant papier, keukenrol, stokjes, verf, of bakjes.

  Voor cluster oud laat ik ze zelf rondlopen en materialen kiezen. Die hebben er al veer meer zelf een idee over wat je ermee zou kunnen doen.

  Dit is mijn idee erover groetjes Linda

  Beantwoorden
  • Marije Magito
   Marije Magito zegt:

   Wat een leuke activiteit Linda. Ik vind maizena droog ook al zo bijzonder aanvoelen, het is heel zacht :). Fijn om te zien dat de kinderen zo mogen ontdekken van jou!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.