Rust, reinheid en regelmaat (Serie blogs vanuit Curaçao)

foto blog 1 1

Foto: Annieke Bruijnis, Curaçao

 

Rust, Reinheid, Regelmaat in de kinderopvang op Curaçao

Op Curaçao zijn er behoorlijk veel kinderopvanglocaties. Ze schoten voorheen als paddenstoelen uit de grond. Er was tot 2017 nog geen vergunning nodig en er werden nog geen regels en voorwaarden aan verbonden. Tegenwoordig is er wel een vergunning nodig en is er een landelijke inspectie. Want niet iedereen kan en mag zomaar kinderopvang beginnen en runnen, daar was de overheid het nu wel over eens. Hieronder een stukje daarover, uit een artikel (2016) van het Caribisch Netwerk:

“WILLEMSTAD – De driejarige Chirlainy gaat elke dag naar ‘tanchi’ op de hoek. Tanchi is geen echte tante, maar een dame in de buurt die tegen een kleine betaling een vijftal kinderen opvangt als de ouders gaan werken. Zo zijn er duizenden kinderen die bij non-officiële opvangen terechtkunnen.

Het ministerie van Onderwijs wil de kinderopvangen in kaart brengen, maar van de bijna 10.000 kinderen tussen de nul en vier jaar, is maar van 3500 bekend dat ze naar een opvang gaan. De rest is waarschijnlijk thuis of bij een ‘tanchi’, een niet-geregistreerde opvang. Een opvang heeft nu geen vergunning nodig, maar dit gaat veranderen.

Het project ‘Unda bo ta laga bo yu awe’ (waar laat jij je kind vandaag) startte begin dit jaar met het inventariseren van de kinderopvangen. Hierna volgt de registratie, legalisatie en accreditatie. “We hebben verschillende lijsten samengevoegd tot een lijst met ongeveer 230 instanties”, legt Patricia Trustfull uit van de Inspectie Toezicht, Handhaving en Controle. “We hebben gecheckt of deze nog bestonden en zo ja, hebben ze een oproep gehad om zich te registreren.” “

De huidige kinderopvang locaties moeten nu dus voldoen aan een legio aan eisen van de Curaçaose  overheid. Maar niet alleen de overheid bepaalt hoe de
kinderopvang eruitziet. Men heeft natuurlijk ook te maken met de wensen van de ouders. En die wensen zijn voor een deel anders dan de wensen van de meeste Nederlandse ouders.

Er zijn wel grote verschillen tussen de verscheidene kinderopvanglocaties op het eiland. Zo zijn er de overwegend Nederlandse locaties, de echte Curaçaose opvang (deels door de overheid gefinancierd) en de Curaçaose kinderdagverblijven met een hoge standaard. Deze laatste is meer gericht op de ontwikkeling van de kinderen dan de gemiddelde Curaçaose kinderdagverblijven.

Bij die gemiddelde opvang gaat het vooral om de opvang en de verzorging van de kinderen. Zij organiseren over het algemeen geen of weinig leerzame activiteiten (aan een tafeltje).

Deze blog is vooral geïnspireerd op de Curaçaose opvang voor de “elite”, zoals het wel eens wordt genoemd door de lokale bevolking.

‘Rust’ op de groep is belangrijk. Kinderen kunnen zich o.a. beter concentreren op een rustige groep en voelen zich veiliger. Die rust wordt goed gehandhaafd. Als ik mijn kinderen wegbracht zaten vrijwel al die kleine peuters meestal netjes aan tafel, met wat te spelen voor zich. En bij het ophalen evenzo. Met de haartjes netjes gekamd en schone kleren aan. Bij verscheidene kinderopvanglocaties worden de baby’s standaard elke dag gebadderd. Dat verwachtten en wensen de meeste ouders ook. ‘Reinheid’: check.

Dit is allemaal in overeenstemming met de wensen van de ouders.

Ik had dit in eerste instantie niet verwacht van Curaçao. Maar rust, reinheid en regelmaat wordt door velen zeer gewaardeerd. Persoonlijk geef ik, als ouder en als pedagogisch professional, de voorkeur aan veel ruimte voor vrij spel, veel beweging, lekker vies mogen worden en slapen naar behoefte. Daarin moest ik dus een beetje schakelen en wennen hier, dat is echt een cultuurverschil. Ik vond het fijn dat ik hierover goed kon praten met de juffen. Ze gingen ook mee in mijn wensen. Inmiddels ben ik gewend en ben ik zeer tevreden over de opvang van mijn kinderen. Ik vind ze ook heel vooruitstrevend. Ze hebben een goede app waarop je alles van je kinderen gedurende de dag kunt volgen. En ze hebben tot mijn grote blijdschap de pedagogische visies van Montessori en Pikler als uitgangspunt!

gekleurde kinderen

 

 

foto 2Ik wil graag bijdragen aan het welbevinden en de ontwikkeling van de jongste dushi’s van Curaçao. Zodat al die lieve kinderen gezien, gehoord en serieus genomen worden door hun liefdevolle, sensitieve, kindvolgende ouders, verzorgers en juffen. Dit wil ik bereiken door het creëren van bewustwording en kennisvergroting over de behoeftes van 0 tot 4 jarigen en het eigen maken van de interactievaardigheden. Annieke Bruijnis, Curaçao, november 2021

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.