We zitten VOL!!!! Stap voor Stap…

Van (bronnen van) frustratie naar (bronnen van) inspiratie

Een unieke tweedaagse leerconferentie voor directeuren in de kinderopvang, 1 en 2 juni 2023

De kinderopvangsector staat al enkele jaren onder toenemende druk door externe omstandigheden. De coronamaatregelen, veranderende wet- en regelgeving en ernstige personeelstekorten hebben het uiterste gevraagd van het aanpassingsvermogen van organisaties en hun directeuren. Om nog maar te zwijgen over de sterk oplopende kosten en de strijd die er nodig was om die in de tarieven door te kunnen rekenen. Tijd om op adem te komen is er amper.

Als je als directeur wordt geleefd door wat er móet, kun je tijd en energie tekortkomen om te doen waarvoor je er bent: toekomstgericht ontwikkelen. Innoveren. Groeien. Het vinden van een balans in je managementrollen is dan essentieel.

Op 1 en 2 juni 2023 organiseren Betsy van de Grift en Marije Magito in Hotel Thermen Bussloo een tweedaagse leerconferentie voor directeuren kinderopvang.

Impressiebeelden

 
img 4933

leerganggroep nov 2022 Hotel Thermen Bussloo

195c0150 05ae 45c8 8142 56857dca3069

e7caaf7e 8b2a 4a7b 8666 24635a448d6e

Betsy van de Grift en Marije Magito nov 2022

20750430

Hotel Thermen Bussloo

hotel thermen bussloo

Hotel Thermen Bussloo

foto 10 02 2023 om 17.13

Hotel Thermen Bussloo

 • Wat

  Tweedaagse leerconferentie voor directeuren kinderopvang

 • Wanneer

  1 en 2 juni 2023

 • Waar

  Hotel Thermen Bussloo in de gemeente Voorst, Gelderland

 • Arrangement

  Inclusief overnachting in luxe hotel, 2 x lunch, 1x driegangendiner, 1 x ontbijt en diverse versnaperingen

 • Prijs

  € 800,00 inclusief het recente managementboek van Betsy van de Grift

 • Aanmelden

  Inschrijven voor deze leerconferentie doe je door het invullen van het formulier onderaan deze pagina.

Wat andere zeggen over het aanbod van Betsy en Marije

Ik heb dankzij jullie een enorm leerzame leergang achter de rug. Naast de hoeveelheid rijke informatie en heb ik zo ook belangrijke contacten kunnen leggen in het kinderopvangwereldje. Nogmaals hartelijk bedankt! 🙂

Ik heb als een spons alles opgezogen geen aanvullingen voor nu. Nog meer verdieping graag, nieuwe 2 daagse

Complimenten voor het aansluiten op de actualiteiten en de groepsdynamiek.O ja en een jaarlijkse terugkomdag. Voor deelnemers uit alle leergangen. Als een soort congres achtig iets. In Bussloo graag!

Ik heb het weer enorm naar mijn zin gehad. Het is fijn om te luisteren naar inspirerende mensen en met collega ondernemers te sparren. Hoewel sommige wel veel aan het woord komen. In de officiële sessies. Daar buitenom spreek je ook anderen. Ik had er veel zin in en kom er blij vandaan.

wat is dit waardevol en leerzaam

Wat een kennis heb ik opgedaan in deze twee dagen en heel fijn dat we een groepje hebben samengesteld om verder te bomen over deze kennis en praktisch aan de slag te gaan. Wederom waardevol.

Ik vind over het geheel genomen de locatie, accomodatie, de groepsdynamiek en de horeca als combinatie zeer zeer fijn. Het voelt echt als even wegdrijven van de dagelijkse hectiek en geeft als bijvangst afstand en overzicht creëren om weer fris aan de gang te kunnen en de oogst verwerken.

Wat biedt deze conferentie?

We willen met dit aanbod eindverantwoordelijke directeuren of directeur/eigenaren aanspreken. We kiezen voor een kleinschalige benadering waarbij de uitdagingen van die directeuren door middel van een systematische analyse aangepakt worden. Er is veel tijd voor collegiaal contact, diepgang door theoriedelen en dat alles in een geweldige ambiance.

 Wat ga je doen in deze conferentie?

De conferentie is opgebouwd uit vier bouwstenen. Dat zijn de vier deelsessies waarin een bron van frustratie wordt aangepakt, waarover verderop meer.

Dat ‘aanpakken’ gebeurt door middel van een speciaal voor deze conferentie ontworpen 3 stappen model:

 1. Analyse van de bron van frustratie.

Doel: Je vindt antwoord op de vraag hoe je als organisatie uit de onmachtstand komt.

     2. Structureren en containen.

Doel: Je krijgt inzicht in de bron van frustratie als een managementopgave binnen de organisatiestructuur.

     3. Focus op managementstijl.

Doel: Je weet de meest renderende managementrol voor jezelf kiezen om het proces aan te sturen.

Je werkt in een deelsessie met 5 à 6 collega’s deze stappen door, na een video-introductie van een externe gast. Aan het eind van de deelsessie verzorg je de terugkoppeling van jullie resultaten aan de groep

De vier ‘bronnen van frustratie’ die we gaan aanpakken zijn:

 1. De beperkte bewegingsruimte door de wet en regelgeving maakt het werk als directeur in de kinderopvang nogal routinematig en heel operationeel. Dat lijkt er ook niet beter op te worden nu ook de buitenruimte weer opnieuw onderwerp van verscherpte inspecties zal worden. Hoezo ‘risky play’? We kiezen voor de woorden “er moet veel en er mag weinig”.
 2. De schaarste op de arbeidsmarkt heeft ook gevolgen voor het huidige personeel. Werknemers vertrekken als ze het ergens beter (denken te) kunnen krijgen. Omdat het kan, maar ook omdat werknemers meer dan ooit overtuigd zijn van hun meerwaarde voor de organisatie. We kiezen voor de woorden “Ik ben goed en dus wil ik meer verdienen”.
 3. Een groot deel van het kinderopvangaanbod wordt inmiddels geleverd in relatie met onderwijs of scholen of binnen IKC’s. In die constellaties is er niet altijd ruimte en respect voor de eigenheid van de kinderopvang. Soms ontstaat de indruk dat kinderopvang aanvullend is of het voorportaal van het onderwijs en dezelfde leerdoelen moet dienen. We kiezen voor de woorden “Gelijkwaardig, maar dan net even anders”.
 4. Kinderopvangorganisaties hebben vaak een wat zachte managementcultuur. Er is een voorkeur voor begeleidende, coachende rollen en mentorschap, bij de manager zelf maar ook in de teams. Hardere managementstijlen worden vaak niet goed geaccepteerd. Voor de directeur die eindverantwoordelijk is, werkt dat vertragend maar het kost ook bakken energie. We noemen dat “Ze vragen leiding maar eisen aandacht”.

Tussen de deelsessies door zijn er ook nog 2 plenaire theorieblokken. Betsy van de Grift behandelt daarin: ‘Hoe houd je de balans in je verschillende managementrollen?’ en ‘Onderwijs en kinderopvang; keten waar spanning op staat’.

Resterende tijd tot de conferentie

0Maanden0Dagen0Uren

Wat leer je van deze conferentie?

Van deze tweedaagse conferentie leer je systematisch te reflecteren op (frustrerende) processen binnen de sector en je eigen organisatie. Je krijgt daardoor meer grip op de aansturing van probleemoplossing en op je eigen rol daarin. Je wordt je bewust van de risico’s van energielekkages en weet hoe je die kunt voorkomen of beperken. De uitwisseling met collega’s staat borg voor relativering en nieuwe energie.

Je kunt je niet meer aan melden, we zitten helemaal vol!

Maar liefst 28 directeuren Kinderopvang sluiten zich 2 dagen op om met elkaar te reflecteren, ervaringen en kennis te delen.

Wij zien er naar om met jullie aan het werk te gaan.

Hartelijke groeten,

Betsy van de Grift en Marije Magito